KNJIGOMAT
Virtualni časopis za književnost, godina deveta
Esej arhiv
3.4.2008
Banzai, Makoviću, Banzai
Kada su Zvonka Makovića novinari pitali da komentira neukusne napade Miljenka Jergovića na Dražena Katunarića, odgovorio je da vozi i da ne može govoriti na mobitel. I pune dvije godine nije se našlo novinara da ga pita: "Ej, Makoviću, jesi li se zaustavio?" Ali sada ih se našlo podosta da zapišu kako Maković misli da sam mladi novinar koji ni po čemu nije zaslužio da s Daliborom Šimpragom i Vladom Bulićem bude gost Hrvatskog društva pisaca na sajmu knjiga u Leipzigu. Krunski mu je argument da naš "nedolazak nitko u Leipzigu ne bi primijetio". Dobro jutro, Makoviću! Pa naravno da ne bi primijetio, i nitko zdravog razuma ne bi ni mislio da bi trebao primijetiti.

Toliko je bio revoltiran našom nevažnom prisutnošću ondje da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika HDP-a i rekao novinarima da će dati ostavku i na članstvo. Zbog svoje nazočnosti na nepreglednom lajpciškom sajmu ipak nije dao ostavku - nazočnost je, dakle, bila nužna i primijećena. A što bi bilo da je službena hrvatska delegacija ondje imala samo trideset jednog člana i da Maković nije bio u nju uključen? Maković zamišlja da bi Nijemci zgranuto pitali: "A gdje je Maković?" Ja pak zamišljam da bi Nijemci, dobrodušni kakvi već jesu, pitali: "Došlo vas je samo trideset jedan? A zašto niste svi došli?"

I to bi mi sve ušlo na jedno uho unutra, a na drugo van, da nisam pročitao kako Maković kao dio službene delegacije HDP-a odlazi u Japan. A što je s ostavkom? Je li Maković podijelio sve službene izjave za iduće dvije godine i opet ubrzao? Zna li uopće za riječi Yukija Mishime da bi častan čovjek radije izabrao smrt nego pogazio svoju riječ? S tim me u vezi zanima samo jedno: ide li u Japan Maković kao pisac ili kao kamikaza? Ovo drugo pozdravljam svim srcem, ali ovo prvo potpuno mi je nepodnošljivo.

Piše: Boris Beck
Pročitano 2063 puta.NASLOVNA | ESEJ | INTERVIEW | KRITIKA | PROZA | POEZIJA | IMPRESSUM | KONTAKT

KNJIGOMAT © 2004-2013 Virtualni časopis za književnost      powered by: RADIUS-info.com