KNJIGOMAT
Virtualni časopis za književnost, godina deveta
Poezija arhiv
26.3.2012
Udahh 2.


-
. -
. -
. -

Poetski film “Udah 2” - web premijera

U okviru web magazina “E-plakat“ premijerno je predstavljen poetski film „Udah“, peti po redu iz omnibusa „Video V. Poezija“ beogradske pesnikinje i video umetnice Natalije Ž. Živković.
Film “Udah 2” odslikava poetiku njene zbirke poezije “U aorti mog srca” i govori o želji da se Svet spozna onakav kakav je zaista, bez predrasuda i tokom života usvojenih struktura.
Kako autorka objašnjava – “mi mislimo da rukavica ima svoju ivicu a ako to pogledamo na nivou atoma uvidećemo da se u jednom trenutku atomi rukavice mešaju sa atomima vazduha oko nje, i da granica ne postoji.
Uprkos tome, naš mozak opaža rukavicu kao odvojenu od vazduha – da parafraziramo pesmu: “mislimo da ne postoji kac-rukavica, tj, pola kaciga a pola rukavica, mislimo da između predmeta jasna je granica”. Filmska slika je u skladu sa tekstom – dva krilata bića upecala su u reci upitnike i, pitajući se o verodostojnom pogledu na Svet, hodaju rečnim kejom trudeći se da njegove elemente upotrebe na netipičan način, da razlabave ukorenjene obrasce u kojima ih poimamo.
Omnibus “Video V. Poezija” Natalije Ž. Živković zasnovan je na knjizi “U aorti mog srca” iste autorke (“Nagrada Risto Ratković za mlade autore” u konkurenciji zemalja regiona ex-Ju). Filmovi iz omnibusa nagrađivani su na filmskim festivalima i prikazivani na više televizija.
Poetski film “Udah 2″, deo omnibusa “Video V. Poezija”
sinopsis: Kako Svet doživeti iz “drugačijeg” ugla? Da bi nam pružila odgovor, dva krilata bića borave na keju na netipičan način.
trajanje: 2:18 min
uloge: Ana Milatović, A.B.C.
poeziju govori: Rada Drljević
muzika: Technodromes The
poezija i video: Natalija Ž. Živković
proizvodnja: Beograd, 2012.


Više o omnibusu: http://www.facebook.com/omnibusvideovpoezija
http://www.youtube.com/user/videoVpoezija
http://uaortimogsrca.blogspot.com/


Natalija Živković
Pročitano 597 puta.NASLOVNA | ESEJ | INTERVIEW | KRITIKA | PROZA | POEZIJA | IMPRESSUM | KONTAKT

KNJIGOMAT © 2004-2013 Virtualni časopis za književnost      powered by: RADIUS-info.com